Mixed-In-Place („helyben kevert”) falak

A BAUER Spezialtiefbau GmbH egyik legújabb technológiája, mely amellett, hogy környezetbarát, sokoldalú felhasználást enged.

A technológia nem igényel közúton való nagy tömegű anyagszállítást. A helyszínen felállított keverőtelepen készül a speciális, az adott talaj jellemzőihez igazított kötőanyag-szuszpenzió, melyet a talajjal összekeverünk. A folyamat során a talajszerkezet pórusai a szuszpenzióval telítődnek, ennek eredménye egy szilárdsággal és vízzárósággal rendelkező talajtest.

Az eljárás alapvetően szemcsés talajok jelenlétében használható a legkevesebb költségráfordítással, de a többi talajfajtánál is figyelemre méltó eredmények érhetőek el. Amellett, hogy élőmunka igénye a ma használatos technológiákhoz képest alacsony, legnagyobb előnye, hogy az anyagszállítás csekély teherforgalmat jelent: kötőanyag oda-, és a kitermelt talaj elszállítása
minimális mértékben terheli a környezetet. A technológia ezen tulajdonsága szennyezett talajok esetében különösen fontos. Alkalmazható vízzáró, teherviselő, valamint munkatér-határoló szerkezetként.

Zagyfalak

A talaj vízzáró rétegébe bekötött önszilárduló zagyfalak napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak a munkatér-határolások piacán. A technológia kivitelezése megegyezik a hagyományos réskiemelés eljárással. A kiemelt talajt szuszpenzióval helyettesítjük, melyet víz-cement-bentonit összekeverésével állítunk elő. A zagy szilárdulása órákkal a réskiemelés után elkezdődik, azonban fontos megjegyezni, hogy későbbiekben utókezelést igényel. A zagyfal tervezésének legfontosabb paramétere a vízáteresztő képesség, értéke k<10–8 m/s, mely tulajdonság megakadályozza a víz elhatárolt területre való áramlását. A vízzáró  zagyfal megfelelő a vízzárása biztosítja a munkaterület víztelenítését. A fal lehet egyfázisú  illetve  egyéb anyagokkal kombinált (pl.:műanyag függöny, betonacél háló) szerkezet.